Кафедра харчових технологій

 Колісниченко Тетяна Олександрівна

Завідуюча кафедрою харчових технологій,
кандидат технічних наук, доцент
Телефон: +380567768230

Історія кафедри харчових технологій

Виходячи з потреб регіону у фахівцях для харчової промисловості у 2004 році на хімічному факультеті був введений новий напрямок освітньої діяльності – створена випускова кафедра загальної хімії та харчових технологій і ліцензована підготовка бакалаврів за спеціальністю «Технологія харчування». На першому організаційному етапі очолив кафедру д.х.н., професор Варгалюк В.Ф.

У 2005 році завідувачем кафедри загальної хімії та харчових технологій була обрана доцент Деркач Тетяна Михайлівна – випускниця ДНУ, кандидат хімічних наук (2000 р.), автор (співавтор) понад 180 наукових праць, в тому числі 1 монографія, 4 навчальних посібника з грифом Міністерства освіти і науки України, 19 навчально-методичних робіт, 5 патентів на винахід. Сфера наукових інтересів: розробка теорії та методики викладання хімії у вищих навчальних закладах; вдосконалення технології виробництва харчових продуктів та їх аналітичний контроль. Член науково-методичної комісії з вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з харчових технологій та інженерії секції технології харчування.

У 2010 році Деркач Т.М. була направлена до докторантури національного педагогічного університету ім. Драгоманова, а кафедру, яка у 2009 р.була перейменована у кафедру харчових технологій, очолив доктор технічних наук, професор Мельников Костянтин Олексійович.

У 2011 р. ДНУ отримав ліцензію і у 2012 році розпочав підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» спеціальності 7.05170112 «Технології харчування».

Починаючи із 27 жовтня 2014 року, кафедру очолює к.т.н., доцент Колісниченко Тетяна Олександрівна, що була прийнята на посаду за конкурсом. Під її керівництвом розпочато підготовку до відкриття магістратури за відповідними напрямами.

 

Колектив кафедри харчових технологій

Навчальна робота

Значний акцент робиться на практичну підготовку студентів, для організації якої кафедра співпрацює з підприємствами харчової промисловості, закладами ресторанного господарства та оздоровчими комплексами міста та області.

Наші випускники – це фахівці з розробки та створення продуктів здорового харчування, із сертифікації харчових продуктів і продовольчої сировини, працівники митних лабораторій, експерти з товарознавства харчових продуктів, інженери-технологи харчових виробництв, фахівці в сфері ресторанного господарства.

Харчові виробництва і підприємства ресторанного господарства приймають студентів-технологів на бази ознайомчої (1 курс), виробничої (3 курс) та переддипломної (5 курс) практик, на яких планується їх подальше працевлаштування. Високий рівень підготовки студентів підтверджується призовими місцями на всеукраїнських конкурсах студентських робіт та дипломами, які молоді науковці отримують на науково-практичних конференціях.

Дисципліни, які викладаються на кафедрі

1-4 рік навчання за напрямом 6.051701 «Харчові технології та інженерія»
5 рік навчання за спеціальністю 7.05170112 «Технології харчування» 

Перший рік навчання

  1. Основи фізіології та гігієни харчування
  2. Основи кулінарної майстерності
  3. Кулінарна етнологія
  4. Технологія галузі
  5. Основи підприємництва

Другий рік навчання

  1. Харчова хімія
  2. Технологія галузі
  3. Гігієна та санітарія

Третій рік навчання

  1. Харчові технології
  2. Технологія галузі
  3. Організація в галузі
  4. Устаткування в галузі
  5. Мерчандайзинг
  6. Товарознавство
  7. Технологія виробництва кондитерських виробів
  8. Технологія напоїв

Четвертий рік навчання

  1.  Патентознавство
    2. Харчові технології
    3. Громадське будівництво
    4. Товарознавство
    5. Управління якістю продукції та послуг РГ
    6. Поглиблене вивчення технології продукції РГ
    7. Поглиблене вивчення організації РГ
    8. Технологія продуктів лікувально-профілактичного призначення 
    9. Організація харчування в підприємствах туристичної індустрії

П'ятий рік навчання

  1. Технологія продуктів функціонального призначення
    2. Проектування закладів РГ
    3. Санітарія і гігієна РГ
    4. Технологічні основи безпеки харчових продуктів
    5. Логістичні системи у РГ
    6. Розробка нових харчових продуктів
    7. Етнічні кухні

Звертайтесь до нас:

вул. Казакова 22, корп. 16, кафедра харчових технологій
(056) 373-12-56 (кафедра)
(056) 374-97-42 (технологічна лабораторія)

Організаційна та наукова діяльність 

На VI Міжнародному конкурсі кулінарного мистецтва «Смак життя» (о Кіпр) 2011р. бронзову медаль та диплом III ступеню у номінації "Паста" отримала к.т.н., доцент кафедри Колісниченко Т.О.

На VII Міжнародному фестивалі з кулінарного мистецтва і сервісу м. Київ, Україна у 2011р. срібну медаль у номінації " Страва з птиці " та бронзову нагороду у номінації" Оригінальна страва з гідробіонтів " отримала к.т.н., доцент кафедри Колісниченко Т. О.
На II Міжнародному конкурсі юніорів з кулінарного мистецтва і сервісу 2012 (м. Київ Україна) к.т.н., доцент кафедри харчових технологій Колісниченко Т.О. була нагороджена Знаком професійної пошани III ступеню.

На Всеукраїнському конкурсі "Винахід року 2011". Патент на винахід "Спосіб одержання майонезу "Еламіновий" № 94267 від 26.04.2011р. став переможцем у номінації "Кращий винахід - 2011 у Дніпропетровській області" (24 квітня 2012). Розробники д.т.н., проф. Дейниченко Г.В., к.т.н., доцент Колісниченко Т.О., асист. Войцицька А.Д.

На II Міжнародному конкурсі юніорів з кулінарного мистецтва і сервісу 2012 (м. Київ, Україна) були нагороджені студенти 5 курсу срібною медаллю - Романенко Ганна у номінації "Страва з птиці", бронзовими - Андрієнко Олена у номінації "Карвінг", Камінський Ярослав у номінації "Ресторанні десерти" та Сидоренко Анастасія у номінації "Сучасна українська страва". Дипломантами стали студентки Андрієнко Олена, Оровецька Катерина, Семенуха Софія та Чабаненко Марина у номінації "Тематичний обід (спільний)", Оровецька Катерина у номінації "Етнічна основна страва" та Семенуха Софія у номінації "Сучасна українська страва" під керівництвом к.т.н., доцента кафедри харчових технологій, заступника голови асоціації кулінарів України в Дніпропетровській області Колісниченко Т.О.

Організаційна та профорієнтаційна робота

Доцент Хмеловська С.О. в рамках організаційної та профорієнтаційної робіт приділяє багато уваги розвитку студентського наукового потенціалу та обдарованої молоді, що прагне вступити до хімічного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Так, доц. Хмеловська С.О. приймає активну участь в роботі Малої академії наук (МАН) України в м. Дніпропетровську за напрямом “Хімія”. Під її чуйним керівництвом призерами конкурсів робіт  МАН стало безліч майбутніх студентів ДНУ ім. О. Гончара, а, в подальшому, співробітників професорсько-викладацького складу хімічного факультету. 

Результати клопіткої праці

 

Кафедра харчових технологій Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара молода, але вже має безліч досягнень. Серед таких - участь у Міжнародному конкурсі юніорів з кулінарного мистецтва і сервісу.

До рідної Альма-матер наші конкурсанти привезли дві срібні, дві бронзові медалі та шість чоловік стали дипломантами. Срібні медалі завоювали Андрієнко Олена у номінації «Карвінг» та Семенуха Софія у номінації «Страва сучасної української кухні». Бронзою були відзначені Оровецька Катерина у номінації «Страва з птиці» та Шапліченко Катерина у номінації «Ресторанні десерти».

Слід також зауважити, що команда дніпропетровців була прийнята у почесні колективні члени Асоціації кулінарів України.

Постійні партнери кафедри 

ЗАТ «Кондитерська фабрика «АВК»
Україно-американське СП «Контакт»
ВАТ «Дніпропетровський холодокомбінат»
ЗАТ «Ерлан» ТМ «Біола»
ЗАТ «Дніпропетровський комбінат харчових концентратів»
«S.I. Group» «Снеки»
ПП ДВВ Лурі Кафе  «Смак»
ПП Кошара Ресторан «RiO»
ПП Казанцева Л.В. Ресторація  «Подворотня»
«Ласунка»
ВАТ «Хліб», 8-й хлібзавод
ТОВ «М’ясна фабрика «Наталі»
ВАТ «М’ясокомбінат «Ювілейний»
ВАТ АК «Комбінат «Придніпровський» ТМ «Злагода»
ПП «Ротор»
«М’ясна фабрика «Фаворит»
КП «Магдалинівський маслозавод»
«Billa Україна»

Випускники кафедри харчових технологій можуть обіймати наступні посади:

  • начальника цеху;
  • начальника відділу стандартизації;
  • завідувача виробничої лабораторії;
  • начальника зміни;
  • інженера-технолога;
  • інженера з якості;
  • менеджера;
  • адміністратора;
  • технолога;
  • завідувача виробництвом закладу ресторанного господарства та ін.

Наші випускники – це фахівці з розробки та створення продуктів оздоровчого харчування, інженери-технологи харчових виробництв, спеціалісти із сертифікації харчових продуктів і продовольчої сировини, працівники митних лабораторій, експерти з товарознавства харчових продуктів, фахівці в сфері ресторанного господарства.

Відомості для Абітурієнтів

Ліцензійний обсяг набору на напрям 6.051701 «Харчові технології та інженерія» - 50 місць

З них об’єм замовлення на бюджетну форму навчання - 20 місць

Випускники технікумів та коледжів за сумісними спеціальностями приймаються на 2-й курс!!!